Pokrzywka u dzieci

Każda matka wie, że pokrzywka zdarza się u dzieci bardzo często. Związana jest ona z silnym i dokuczliwym swędzeniem. Wśród laików krąży wiele absurdalnych poglądów na temat przyczyn po­krzywki. I tak winę przypisuje się „zakwaszeniu”, kwaśnym owocom, zbyt gorącym lub zbyt tłustym potrawom i wszelkim możliwym innym czynnikom. Życzliwi doradzają matkom, aby eliminowały w diecie dziecka takie lub inne składniki, często ku jego niekłamanej rozpaczy. Czasem rzeczywiście zdarza się, że dziecko jest uczulone na pewien szczególny rodzaj pokarmu, na który reaguje pokrzywką lub inną postacią uczulenia. Objawy pojawiają się regularnie, nawet po spożyciu minimalnej ilości pożywienia, które wywołuje pokrzywkę. Najczęściej chodzi o homary, jajka lub niektóre owoce. Po stwierdzeniu uczulenia na te potrawy matka powinna rzeczywiście wyłączyć z diety dziecka ten produkt. Jeśli jednak nie stwierdzono ponad wszelką wątpliwość, że przyczyną pokrzywki jest konkretny rodzaj pożywienia, stosowanie jakichkolwiek ograniczeń jest niepotrzebne i szkodliwe. Radzimy dziecku dawać normalny, pełen zestaw dań, owoców itp., chyba że wiadomo, iż jakiś określony produkt jest dla niego szkodliwy. Wersja „zakwaszenia” organizmu jest z gruntu błędna. Kwasica może być ubocznym następstwem wymiotów lub innych poważnych chorób. Fałszywy jest też pogląd, że pewne potrawy „przegrzewają” krew — krew nigdy nie jest gorąca. Nie ma również żadnych dowodów na to, że przyczyną pokrzywki są zbyt tłuste posiłki. Tak zwane kwaśne owoce w gruncie rzeczy wcale nie zakwaszają organizmu po strawieniu, wprost przeciwnie — mogą neutra­lizować kwasy krążące we krwi. Jaka jest więc przyczyna pokrzywki? Rzecz w tym, że nie ma jednej określonej przyczyny. Jest to reakcja nadwrażliwości, wskazująca, że dziecko jest na coś uczulone. Wspomniano już pewne pokarmy, ale trzeba też za­znaczyć, że bodźcem wyzwalającym pokrzywkę może być żółty barwnik spo­żywczy, dodawany do niektórych potraw i napojów, niektóre leki, jak na przykład polopiryna lub penicylina. Ostatnio uważa się, że najczęstszą przyczyną pokrzywki są ukąszenia owadów, takich jak na przykład pchły lub pluskwy. Istotnym źródłem pcheł są rozmaite zwierzęta. Należy więc dokonywać de­zynsekcji psów, kotów itp. Musi ona obejmować także posłanie i budę zwie­rzęcia. W razie gdy w domu są pluskwy, należy je również zwalczać. Nie można jednak spodziewać się, że nawet dokładna dezynsekcja przyniesie po­zytywny skutek, ponieważ nie wszystkie przypadki pokrzywki mają związek z ukąszeniem owadów.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.